« Nieuw in ons bezit, het boek "Selbuvotter" Geschreven door Anne Bårdsgård»

Gepubliceerd op 12-01-2017

Selbuvotter

 

Selbuvotter presenteert de wanten traditie in Selbu uit de jaren 1850 tot vandaag. De oudste wanten werden gebruikt als statige kledingstukken en fijne geschenken, vaak aan de bruidegom en zijn familie. De wanten waren van hoog niveau aan vakmanschap op het gebied van wolkeuze, spinnen, breien en originaliteit in het patroon. Later wordt de wanten productie een belangrijke bron van inkomsten voor Selbu. Vele tonnen handschoenen worden geproduceerd door de jaren heen. De patronen werden gestandaardiseerd, maar ook maakt men heden ten dage nieuwe patronen en nieuwe combinaties.

Selbuvotter is een prachtig boek en een schat voor breiers. De patroon collectie in het boek kunnen wordt gecombineerd op talloze manieren en procedures worden toegelicht in zowel tekst als afbeeldingen. Verschillende handschoenen worden verder besproken met patroon.

Anne Bårdsgård (b. 1966) is een vakvrouw in het onderwijs van de afdeling textiel aan de kunstacademie in Bergen. Ze heeft verschillende solo-exposities gehad en nam deel aan talrijke groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland. Haar werken zijn aangekocht door de Noorse decoratieve kunsten musea, de Raad voor de Kunsten, de Nationale Ziekenhuis en de Stichting voor de decoratie van openbare gebouwen en nog veel meer.